2015. február 22., vasárnap

Amerikai mesterlövész - kritika

Ahoy!

Hát srácok őszintén szólva írhatnék 1000 meg 1 dologról, hogy elkezdek böjtölni meg miegymás, de az utóbbi időben annyi jó filmet illetve albumot sikerült "magamévá tennem" hogy úgy döntöttem ismét útjára indítom a blog "KRITIKA" rovatát. Így ezentúl minden hónapban igyekszem legalább egy zenei album, vagy általam megnézett - legyen az új vagy régi alkotás - film kritikáját tolmácsolni nektek olvasóknak. Ezen a héten kezdjük a sort Clint Eastwood 6 Oscar díjra jelölt alkotásával az AMERIKAI Mesterlövésszel!

Oké, szóval a film valós eseményeken alapszik. A történet középpontjában Chris Kyle amerikai mesterlövész áll, aki 4 szer vett részt küldetésen az iraki háborúban ezalatt több mint 160 embert ölt meg. Ez az audiovizuális alkotás az ő "munkásságának állít emléket". Ennyi, nem több, igen jól érzitek a történet picit vékony.
Hol is kezdjem? A vetítés után gondolkoztam, sőt, hiba lenne tagadni, hogy még most is pörögnek a fejemben a film bizonyos képkockái, ergo tudott valamit adni a film, amit emésztgetni lehet. Számomra ez az egyik legfontosabb, ha mozizásra adom a fejem/pénzem, függetlenül attól, voltak e hibák az alkotásban. Így nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nekem nagyon tetszett.

De az előbb lógva hagyott kérdésre a válasz nos igen voltak hibák a filmben! El lehet siklani fölöttük? El. Sokat von le ez a mozi értékéből? na ez elég szubjektív... Oké oké elkezdem... A történet egyszerűségéről már szóltam. A szereplők Bradley Cooper, és izé... igen jól érzitek ez a film egy ONE MAN SHOW. De tény a jó öreg Bradley remekül hozza amit kell, így ilyen téren rendben van a dolog, a többiek nem kapnak elég időt a vásznon, de mivel szinte mindenki meghal  - bocsi spoiler - ez nem nagy gond. Akkor mi az?

Bármennyire is imádtam, ez a film baromi egysíkú... Aki Irakban van, mindenki terrorista, és egy mocsok, bezzeg az a JENKIK eszméletlenül tökös, és hazafias érzelmű gyerekek... aha én meg kiváló tornász... Szóval nagyon ki vannak sarkítva a különböző etnikumok, és tény hogy vannak durva dolgok - amikor az anya nem a lelőtt gyerekhez megy oda, hanem a gránáthoz, illetve a "FÚRÓS" jelenet - de nem! Nem lehet minden fekete, vagy fehér! Így propaganda filmet készítünk, nem pedig 6 oscar díjra jelölt alkotást!

Aztán unalmas? Egy picit igen. A film ingázás Chris Amerikában élő családja, és a front között. Ami egy darabig elmegy, de amikor 3-adjára ugyanaz a párbeszéd játszódik le a SIENNA MILLER által alakított feleség, és a főhős közt... picit izzadtságszagú. 
A karakter - amit ahogy azt leírtam BRADLEY remekül alakít - picit egydimenziós akárcsak a film. Körülötte mindenki utálja a háborút, és már az első bevetés után megtörten tér haza, de ő többször is visszamegy. Amivel nincs gond, hiszen ez tényleg így történt, de amikor az elesett bajtársai vesztét, szerinte a "győzelembe vetett hitük hiánya" okozta... 

NEM! Egy baromi nagy ólom lövedék okozta, ami keresztül ment rajtuk mint a vonat a síneken! - ez nem patriotizmus, ez inkább idiotizmus...

Oké, megnyugodtam! Szóval a naturalista akciójelenetek baromi jól vannak felvéve, a szereplők alakításáról szóltam, és a film alaptörténete, remek - még ha az adoptálás nem is hibátlan. A vége pedig egészen könnyfakasztóra sikerült. Tehát megérdemel ez a film 6 Oscart? A legnagyobb jóindulatom ellenére is maximum kettőt. Aki teheti menjen el és nézze meg a filmet? IGEN!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése