2015. május 25., hétfő

Edge Of Tomorrow - kritika

Hey God, it's me BARNEY...

Na szóval, ez a hónap sem múlhat el a már megszokott kritika nélkül! Pünkösd havában pedig a tavalyi év egyik legjobban sikerült sci-fi alkotását szedem ízekre. Lássunk hozzá!

A történet! Az emberiség a nem túl távoli jövőben/ jelenben az életben maradásért küzd az idegen fajjal a "MIMIKKEL". Az emberveszteségek nagyok az esély a győzelemre kicsi. Egészen addig amíg új páncélokat nem kapnak a katonák - amik baromi jól néznek ki - és onnantól fordulni látszik a szerencse.

Maverick/Jack Reacher/Lestat/ Ethan Hunt/ szóval Tom Cruise egy nyámnyila PR menedzsert alakít aki próbálja eladni hogy a háború megnyerhető a páncélok által. Egy nap bizonyításképpen a tűzvonalba kerül ahol meghal ugyan, de magával visz egy "alfát" amelynek köszönhetően újraéli életének utolsó napját. Megkeresi a félisteni státuszban álló Emily Bluntot és ketten mentik meg a világot a pusztulástól, hogy zászlajuk alatt...

Ez a film baromi jó! A dialógusok pattogósak, a humor a helyén van, olykor még Bill Cage halála is baromi viccesen van fel véve a vászonra! - drága magyar tanáraim most biztosan tagadják, hogy valaha látogattam az óráikat. Na de, a látvány elsőrangú, a szett dizájn remek, a páncélok tényleg élethűen hatnak, lemerülnek, kifogynak a lőszerből, sőt még koszolódnak is - wattafuck??? Az ellenség, egyszerre ijesztő és lenyűgöző - már ami az ábrázolást illeti. Szóval WOW!

A felszínen! Oké, menjünk mélyebbre. A storyban kevés eredetiség van... elég csak a Forráskódot vagy az Időről időre filmeket említeni. Szinte teljes koppintása ezen alkotásoknak, már ami az alapkoncepciót illeti. A karakterek. Jól érzitek nem igazán lényegesek, hiszen Rita, és Bill a két főhős, rajtuk kívül, nincs igazán kibontva senki, sőt még ők maguk sem igazán... Aztán az "élsz + meghalsz + újraéledsz" kombó picit unalmas lesz kb a film felétől, bár innentől belép a képbe Emily Blunt karaktere amely valamelyest visszahoz minket, és az alkotást a teljes totális unalomból.

Na de a vége! Felb*szott! Oké, SPOILER következik, szóval aki nem látta a filmet az egyrészt nézze meg, másfelől ne olvasson tovább! 3,2,1! Tehát a végén ugye meghal az omega (és vele együtt az egész idegen faj) ! De vele hal a két hős is, Rita & Bill! Ennél a résznél tapsoltam! Mármint hogy, ez az, végre nem a tipikus Hollywoodi nyáltenger, hogy a rosszak elbuknak a jók nyernek! Erre mit ad isten mi történik? Visszalöknek a film elejére ahol mindenki él és virul, viszont az ellen "beadta a kulcsot"! Miért??? Miért nem lehetett halva hagyni a hősöket és az idegen fajt is??? Ennél a résznél miért nem mert újat adni a rendező??? Illetve számomra elég nagy logikai bukfenc is, hiszen meghaltak az idegenek és a főhőseink is. Ha már visszadobtak a story elejére, miért nem maradt halva vagy éledt fel mindkét fél? miért csak az egyik???

SPOILER VÉGE! Szóval igen számomra a vége el lett szúrva! Ennek ellenére, mindenkinek csak ajánlani tudom, mert egy nagyon látványos, és ami a legfontosabb szórakoztató alkotás! Amit egy olyan eső áztatta napon, mint a mai, bármikor be lehet dobni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése