2014. október 26., vasárnap

300

Sziasztok!

Mivel kritikát régen írtam, illetve az utóbbi napokban történtek főként a magánszférámhoz kapcsolódnak amit nem kívánok megosztani veletek - bocsi - így most egy film, nevezetesen a 2007-ben elkészült "300" című mozgókép értékelését olvashatjátok az alábbiakban.

A történet. Az alkotás Frank Miller egy képregényét viszi vászonra. Mint azt mindannyian tudjuk, a sztori ténylegesen valós alapokon nyugszik, és a Kr. e. 480-ban a thermopülai szorosban lezajlott SPÁRTA vs PERZSA csatának állít emléket. De nagyjából ennyi a kapcsolat a valóság és a film között.

A szereplők...nincsenek
Jó oké vannak, de még sincsenek. Kifejtem. A történet igazából, karakterek szempontjából teljesen lényegtelen, hiszen a fő motívumai a hősiesség és a hősi halál. Nem éppen egy karakterközpontú film. 
Az egyik oldal az abszolút jóságot a másik oldal a zsarnoki rosszat testesíti meg. Így nem lehet a szereplőket kellő részletességgel bemutatni. Az megint egy másik dolog, hogy a film ezt meg sem próbálja. Az egy soros, minden akciófilmből agyonismételt tételmondatok, pedig tovább súlyosbítják a helyzetet. 

Maga a film struktúrája. Nos ez is eléggé lineáris és kiszámítható. Gyakorlatilag 2 órás mészárlást láthatunk a vásznon, néha megszakítva egy-egy "miért is küzdünk" otthonbemutatással. A háttérbeli politikai csatározások érdekesek lennének, hogyha nem tudnánk a film végkifejletét, hogy úgyis mindenki meghal. Ergo ezek amolyan fölöslegesen lefutott körök, hogy valahogy meglegyen  2 órás játékidő.

A fentiek ellenére, nem tudom - szerintem nem is lehet - teljes mértékben utálni a filmet. Mert összességében, a harci koreográfiák hihetetlenül jók, és fantáziadúsak. Ezek képesek a karakterbeli hiányosságok ellenére is élvezhetővé tenni a filmet. Az sem elhanyagolható, hogy ebben a részben - a másodikkal ellentétben - jól alkalmazzák a harctéri lassított jeleneteket.
A koreográfiák mellett a fantasztikus vizuális világ. Minden apró részletet CGI-val alkottak meg, ami egészen hihetetlen érzést, és hangulatot tud biztosítani. Szigorúan a film látványát tekintve egyedülálló az alkotás.

Összességében, ha tehetitek, mindenképpen nézzétek meg, de csak eredeti nyelven, felirattal, mert úgy még az unalomig csépelt akcióklisék is magasztosan tudnak hangzani!

-= THIS IS SPARTA =-




2014. október 21., kedd

Robin Hood születése - videó

Halihó!

Ismét egy videós bejegyzéssel jelentkezem felétek! Ezen a héten az íjászatot próbáltam ki, és meg kell mondjam baromi izgalmas, és jó sport. Még az olyan embernek is, aki először fog a kezébe íjat - lásd a videóba - sikerélményt tud adni. Az én hitvallásom szerint pedig az eredmény, valamint az adott sportág élvezete mellett, ez a legfontosabb, ha valaki testmozgásra adja a fejét.

Nem gondolnátok, de maga az íjászat egy eléggé összetett sportág. Hiszen amellett, hogy csak meg kell feszíteni azt a nyamvadt íjat, figyelni kell a szélre, magára a táblára...alkalmi mentorom Lakatos István úgy jellemezte "olyannak kell lennie ennek az egésznek, mintha magadból lőnél ki egy ideget, mintha az íj és a nyíl a tested része lenne". Nos egy pár lövés alapján ha a testem része nem is lett ez az ősi magyar fegyver, az mindenképp siker, hogy nem tettem kárt senkiben.

2014. október 18., szombat

így készült a " DÁVID a sellősrác kalandjai" - galéria

Sziasztok!

Mivel amúgy is régen írtam, képgalériát pedig annál is régebben csináltam, álljon itt egy képrengeteg a legutóbbi videós bejegyzés mikéntjéről! A képek alá kétlem hogy bármiféle magyarázat szükségeltetik. Ez a galéria olyan, mint a "nolan-féle" BATMAN - filmek. Csak le kell ülni és élvezni... 3...2...1
















A képekért köszönet a FRESCHLI - PERL kettősnek! 

2014. október 14., kedd

Dávid, a "sellősrác" kalandjai - videó

Halihó!

Nem épp szerencsés kezdés, de azt hiszem illendő bocsánatkéréssel kezdenem. A legutóbb majd egy hete, hogy a netsztyeppe eme kietlen szegletére tévedtem, és posztoltam volna valami érdekeset, vagy érdektelent, kinek, mi...
Szóval hivatalosan is BOCSI, de a hétvégi "válsztósdi" egy picit megkevert emiatt maradt ki a bejegyzés! A kötelező köröket lefutva, új hét, új remények - tehát egy videóval jelentkezem. Ezen a héten a búvárúszást próbálhattam ki, és fantasztikus volt. A kevés idő miatt, tényleg csak egy "nagyongyorstalpalóra" maradt idő, de nagyon sok élménnyel gazdagodtam.
Már magában az, hogy a sportág EURÓPA BAJNOKA tanított, felemelő volt, és a víz alatt meg aztán...leírhatatlan. Ragozhatnám még órákig, a lényeg, hogy remekül szórakoztam, és ha lesz rá, mód és lehetőség, biztosan visszamegyek az uszodába. Az alábbi videón megnézhetitek az újdonsült "sellősrác" első "uszonypróbálgatásait".

2014. október 8., szerda

Dávid rehabilitációja - II. rész - videó

Sziasztok megint!

Ismét egy videós bejegyzéssel jelentkezik a piszkos úti napló. Mivel még mindig nem vagyok százas - fizikai értelembe véve - így a rehabilitáció részeként a minap JÓGÁZNI voltam. Őszintén szólva, nagyon vicces volt rájönni, hogy mennyire merev és kötött izomzatom, és ízületeim vannak. Ugyanakkor ez is egy olyan mozgásféle amiből több alkalom kéne, hogy az ember ténylegesen megismerje a határait, illetve fejlődhessen. Tartsatok velem, kapcsoljatok ki, és áradjon a buddhizmus.


2014. október 6., hétfő

1 év + októberi fagyizás

Halihó!

Jó régen találkoztunk - persze ez nem a TI hibátok. Kezdem az elején.
Immár egy éve, hogy szerkesztő-riporterként dolgozom. WOW! Belegondolva elég tömény év volt - a szó legnemesebb értelmében - és hihetetlenül gyorsan elmúlt. Rengeteg dolgot tanultam ez idő alatt, de belegondolni is furcsa, hogy mennyi minden van még amit, el kell sajátítani, vagy éppen a megszerzett ismeretanyagot tovább csiszolni. Kár lenne tagadni, hogy minden egyes tanulással, illetve "munkával" töltött percet imádtam/ imádok. A fenti kifejezést azért tettem idézőjelbe, mert hát számomra, olyan ez, mintha nem is munka, hanem egyfajta hobbi lenne. Azzal pedig ugye szívesen foglalkozik az emberfia.

A hétvégém most szabad volt. Szombaton a nagymamám 70. születésnapját ünnepeltük szűk családi körben ami nálunk egy laza 50 főt jelent. Nagyon jó volt végre találkozni a rokonság azon részével is akiket, kis túlzással, esküvőn és temetésen látok. Visszakanyarodva a mostani alkalomhoz, már délután 1 órakor elkezdődött a mulatság, élőzenével, és vállalhatatlan mennyiségű étellel, itallal. Ennek köszönhetően kora estére elég sokan - többek közt ezen sorok írója is - átlendült a holtponton és FRED ASTAIRE-i magasságokba emelkedett. - másnap baromi vicces, és megalázó volt visszanézni a videót.

Elérkeztünk a vasárnaphoz...a hét utolsó napját főként alvással, illetve a szabadban töltöttem, egy kis sétával és fagyizással megspékelve, de erről legyen elég ennyi.

Jut eszembe, régen kaptatok már zenét. Az alábbi számra a minap hívták fel a figyelmem és azóta kb. 46-szor hallgattam meg... nagyon megfogott

2014. október 1., szerda

Dávid rehabilitációja - I. rész - videó

Hello OKTÓBER!

Így van itt az október! És ha új hónap, új bejegyzés, ráadásul ismét egy audiovizuális egyveleget kaptok. Előre szólok, ez a megnyilvánulás, talán nem olyan vicces, vagy látványos mint a korábbiak, ugyanakkor, nagyon hasznos lehet, azoknak akik hasonló cipőben járnak mint én.

Tanulságos, de ilyenkor jön rá az ember mennyire, alapvető dolognak veszi az egészséget, vagy azt a banális dolgot, hogy megáll egy lábon, tud futni, vagy szaladni. Mint azt már bizonyára kitaláltátok, ezúttal a rehabilitáció folyamatának első lépését, a gyógytornáról készítettem egy rövid videót.