2014. október 26., vasárnap

300

Sziasztok!

Mivel kritikát régen írtam, illetve az utóbbi napokban történtek főként a magánszférámhoz kapcsolódnak amit nem kívánok megosztani veletek - bocsi - így most egy film, nevezetesen a 2007-ben elkészült "300" című mozgókép értékelését olvashatjátok az alábbiakban.

A történet. Az alkotás Frank Miller egy képregényét viszi vászonra. Mint azt mindannyian tudjuk, a sztori ténylegesen valós alapokon nyugszik, és a Kr. e. 480-ban a thermopülai szorosban lezajlott SPÁRTA vs PERZSA csatának állít emléket. De nagyjából ennyi a kapcsolat a valóság és a film között.

A szereplők...nincsenek
Jó oké vannak, de még sincsenek. Kifejtem. A történet igazából, karakterek szempontjából teljesen lényegtelen, hiszen a fő motívumai a hősiesség és a hősi halál. Nem éppen egy karakterközpontú film. 
Az egyik oldal az abszolút jóságot a másik oldal a zsarnoki rosszat testesíti meg. Így nem lehet a szereplőket kellő részletességgel bemutatni. Az megint egy másik dolog, hogy a film ezt meg sem próbálja. Az egy soros, minden akciófilmből agyonismételt tételmondatok, pedig tovább súlyosbítják a helyzetet. 

Maga a film struktúrája. Nos ez is eléggé lineáris és kiszámítható. Gyakorlatilag 2 órás mészárlást láthatunk a vásznon, néha megszakítva egy-egy "miért is küzdünk" otthonbemutatással. A háttérbeli politikai csatározások érdekesek lennének, hogyha nem tudnánk a film végkifejletét, hogy úgyis mindenki meghal. Ergo ezek amolyan fölöslegesen lefutott körök, hogy valahogy meglegyen  2 órás játékidő.

A fentiek ellenére, nem tudom - szerintem nem is lehet - teljes mértékben utálni a filmet. Mert összességében, a harci koreográfiák hihetetlenül jók, és fantáziadúsak. Ezek képesek a karakterbeli hiányosságok ellenére is élvezhetővé tenni a filmet. Az sem elhanyagolható, hogy ebben a részben - a másodikkal ellentétben - jól alkalmazzák a harctéri lassított jeleneteket.
A koreográfiák mellett a fantasztikus vizuális világ. Minden apró részletet CGI-val alkottak meg, ami egészen hihetetlen érzést, és hangulatot tud biztosítani. Szigorúan a film látványát tekintve egyedülálló az alkotás.

Összességében, ha tehetitek, mindenképpen nézzétek meg, de csak eredeti nyelven, felirattal, mert úgy még az unalomig csépelt akcióklisék is magasztosan tudnak hangzani!

-= THIS IS SPARTA =-




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése