2015. március 6., péntek

A. Turing & Enigma - avagy BEN Cumbertbatch a homoszexuális kódfejtő kalandjai - KRITIKA

Halihó!

Elérkeztünk ebben a hónapban soros kritikánkhoz! Ki tudja? ha nagyon belejövök elképzelhető, hogy havi szinten többet kaptok, de felelőtlen ígérgetésekbe nem bocsátkoznék - ezúttal sem!

Az e heti/ havi alkotás amelyet górcső alá vettem, nem más mint a számos OSCAR jelöléssel rendelkező, ám végül egyiket sem díjra váltó - ez de szép magyar volt - IMITATION GAME - azaz a KÓDJÁTSZMA.
Csakúgy, mint az előző hónapban citált filmünk, ez is valós történeten alapszik. Alan Turingról szól, aki a második világháború alatt nagyon fontos résztvevője volt annak a Bletchley Park-i kódtörő csoportnak, amely a nácik hírhedt Enigmáját törte fel. Az Enigma kódjainak megfejtése döntő jelentőségű volt a németek legyőzésében. Becslések szerint Turing munkája Európában mintegy 2 évvel rövidítette le a második világháborút. Az alkotás az ő és lelkes cserkész csapata munkájának állít emléket.

A film a jelenben játszódik (1952) a folyamatos visszaemlékezéseknek köszönhetően ismerhetjük meg Alan gyermekkorát illetve a háború alatti munkásságát. A részek közti átvezető narrációk/monológok nagyon jól kötik össze ezeket a darabokat.Kezdjük a pozitívumokkal! BENEDICT CUMBERBATCH!
"Kedves BEN te fantasztikusan fura fejű fenegyerek! Már megint, sokadszorra is zseniális vagy, és hatalmasat alakítasz! Bár a szerepeid egy bizonyos szintig egy kaptafára készülnek (SHERLOCK, KAHN, ALAN TURING) de tény nagyon jól áll neked a félőrült megszállott szociopata szerepe." - oké de most tényleg, fantasztikusat jól hozta a karaktert.
Véleményem szerint "OSCAR - bácsi" azért nem jött, mert a film dramaturgiája nem fordít kellő hangsúlyt a... másságára. Igen ám, merthogy a főhős meleg. De erről majd később. A képi világ megfelelő, és alapjában véve egy szép történet kapunk, ami kerek egész filmélményt ad, ráadásul mindezt annyira abszurd, és remekül megírt dialógusokkal színezik, hogy ezt az alapvetően száraz dramaturgiát - de erről megint csak később - élvezetessé tudja tenni. Ennyi.

Folytassuk a sort a negatívumokkal!
BEN remek alakítása mellett, a többiek epizódszerephez - sem - jutnak. Ami egyszerre jó és rossz, mert tény, élvezetes nézni azt a fura fejet, de a többiek csak úgy "vannak" a vásznon és pont. Van például egy rész amikor az egyik kódfejtő rokona meghal, de nem érzünk semmi sajnálatot - maximum a morális döntés súlyát - mert egyszerűen sem a kódfejtő, sem a rokon nincs kibontva, hogy kicsoda, micsoda ő valójában.
A száraz dramaturgia. Igen a film a kódfejtőkről szól, de azért hogy egy háborús filmben csak elvétve pár másodperces snittek legyenek a történelem egyik legszörnyűbb időszakáról... bagatell számomra, így egysíkúvá válhat helyenként a film, de NEM unalmassá, ami mindenképp pozitív.
A főhős meleg. A film viszont nem foglalkozik kellőképpen ezzel a dologgal, na meg azzal hogy 70 évvel ezelőtt ezt még nem tolerálták annyira fenemód, mint manapság. Holott ez a rész igencsak jelentős szerepet tölt be mind a cselekményben, mind pedig a főhős életében.

Félreértés ne essék a film így sem rossz, sőt a dialógusoknak és a fanyar, néhol abszurd humornak köszönhetően igazán kommersz tud lenni - az hogy ennek ellenére is Oscar díjakra jelölték... PACSI. Összegzésként, én csak ajánlani tudom, viszont eredeti nyelven, úgy lesz igazán élvezetes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése