2015. július 19., vasárnap

Ctrl + S - avagy ÉLET-mentés - KRITIKA

Hali!

Az e havi soros kritika egy picit rendhagyó lesz, több szempontból is. Ha jól emlékszem blogger karrierem során még nem volt példa arra, hogy egy magyar filmet elemezzek. Ezt most jól meg lesz téve! Olyan alkotáshoz meg aztán végképp nem volt szerencsém, amelynek a szerzőjét személyesen is ismerem. De hát valahol el kell kezdeni íme SZABÓ NIL FILMJE az ÉLET-MENTÉS

A történet! Adott KARCSI a jóravaló jó lelkű picit lúzer srác, aki egy nap különleges képességet kap. Lehetősége lesz arra, hogy megállítsa és visszatekerje az időt, ezáltal újraélhet bizonyos pillanatokat, élethelyzeteket. Többet nem szeretnék elárulni, hiszen nem szeretném szétspoilerezni a filmet, másfelől a kritika alatti linken megtekinthető a teljes film.

Tehát a film története bizonyára sokaknak ismerős, hiszen az IDŐRŐL IDŐRE /ABOUT TIME/ hasonló struktúrájú, ugyanakkor le kell szögezzem, még mielőtt, bárki plagizálás címén legyintene rá, ez az alkotás korábban készült el mint a fent említett másik. Azt azért elmondanám, sztori terén vékony film, a cselekmény lineáris, picit kiszámítható valamint egy központi csavar van benne, de arra egy bizonyos szintig számítani lehet. Ami ezen a téren kiemelkedő az élethelyzetek bemutatása. Próbálták minél életszerűbb környezetben ábrázolni a cselekményt, és ez sikerült! A dialógusok, a férfi-nő dinamika, az állásinterjú a f*szkalap főnökkel... ezek mind mind olyan szituációk, amelyeket nagy valószínűséggel, mind átéltünk, vagy át fogunk élni. Viszont nem megy át klisématinébe! Pontosan annyi ilyen elemet dobtak bele, amin mosolyog a néző, és egy pillanatra átvetíti az ő saját életére. Ezzel is adhat egy személyesebb élményt.

A karakterek! Nem árulok el nagy titkot, hogy a karakterek viszik a filmet! Nagyon okosan itt is meghagyták a fent már említett nosztalgiafaktort! Egészen biztos vagyok benne, hogy mindenkinek aki megnézni a filmet, ismerősek lesznek! Minden baráti társaságban, van egy KARCSI, egy BAJNOK, vagy egy GUSZTÁV akivel tudunk azonosulni, vagy azonosítani velük a saját baráti társaságunkból valakit. Ami talán negatívum lehet ezen a téren, hogy számomra túlságosan is letisztultak, és szögletesek, egydimenziósak, de ez nem vesz el annyit a filmből, hogy élvezhetetlen lenne.A fent már oly sokszor emlegetett nosztalgiafaktorra, az is rásegít, hogy maga a történet Dunaújvárosban játszódik, olyan helyszíneken ahol naponta megfordul az emberfia, így aki legalább egyszer járt már ebben a Duna-menti vasporos városkában, annak még többet adhat a film.

A film üzenete! Egy picit szájbarágós, ugyan, érezni lehet a túlbuzgóságot, azt hogy a rendező, mindenképpen mondani, vagy ha úgy tetszik adni akart valamit a nézőknek, de az alkotás mondanivalójából ez semmit nem von le.

Hát hölgyek-urak azt kell mondjam, a dunaújvárosiak számára, mindenképpen kötelező, már csak a helyszínek miatt is, de alapjában véve, mindenki találhat benne a maga számára érdekességet! Alant megtalálható a film teljes egészében!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése