2015. január 10., szombat

Dávid - ORIGINS

Sziasztok! Ezúttal egy különleges bejegyzést kaptok. Ez az irományom volt ugyanis az első amit publikált egy honlap. Baromira büszke voltam magamra, hogy tőlem teljesen független személy(ek) érdemesnek találták arra az irományt, hogy megosszák másokkal. Jórészt ennek is köszönhető, hogy elkezdtem az írást. Mondhatni ennek köszönhetően "születtem meg" pontosabban a blogolásra való hajlam. A témát tekintve könnyű dolgom volt, hiszen ebből írtam a szakdolgozatomat is. A címe pedig

Hagyomány vs. Technológia 

Ez talán az egyik legégetőbb kérdés, mai rohanó huszonegyedik századunkban. Igaz ez az élet
minden területére. Legyen, szó a randizásról, a családi kapcsolatokról, vagy éppen a sportról. Igen a sportról! Mi is a sport valójában? Természetesen mindenkinek mást jelent, van, akinek hasznos időtöltés, hobbi. Professzionális szinten pedig életforma. Kellenek-e technológiai újítások a sportpályákra? Ha igen miért? Ha nem miért nem?
A tengerentúlon ez nem is lehet kérdés, ott már belátták, a sport elsősorban ÜZLET. A jenkik évek, évtizedek óta, jól bevált módszerrel, próbálják elejét venni, a fogadási csalásoknak, illetve a „tévedni emberi dolog” hozzáállásnak. Sikerrel. Ők már régen belátták, hogy dollármilliók, és nem mellesleg emberi életek múlhatnak egy-egy jó, vagy kevésbé jó ítéleten. Vegyük például a világ legnézettebb eseményét a SUPER BOWL-t, és úgy általában az amerikai futballt! A szabályok kuszasága és állandó változásainak ellenére, sikerrel alkalmaznak olyan rendszert, amely minden kétséget kizáróan, minimálisra csökkenti az emberi tényező befolyását. Az óceánon innen, azonban bigott módon kardoskodnak az emberi tényező szentsége mellett.

Vegyük például a labdarúgást. Vitathatatlanul a világ legnépszerűbb sportága. Ugyanakkor, fogadási csalások, meg nem adott fantomgólok szennyezik, ezt az amúgy nagyszerű játékot. Pedig alapvetően, csakúgy, mint a tengerentúlon, ez is ÜZLET. Csak itt, az emberi sorsok mellet, nem dollár, hanem euró milliók múlnak egy-egy ítéleten. A labdarúgásban is, minden döntésnek - hogy a kék helyett a piros dob, vagy kirúgás helyett szöglettel folytatódjon, a játék- jelentősége van.
Ellenérvként felhozható, hogy mivel a játékosok is hibáznak, miért ne hibázhatnának a játékvezetők is? Illetve az-az igen nyomós érv, miszerint, a technológiai újításokat, nem lehet egységesíteni. Hiszen egy BLASZ 3-as csapattól nem lehet elvárni, ami egy külföldi klubnál, például alap dolog, mégpedig hogy huszonöt kamerát szereljen fel a pályára. Illetőleg, mennyire tenne jót a futball varázsának, ha ilyen mértékben elgépiesedne a játék.

Vonatkoztassunk el, a fent leírtaktól. Ami biztos, a kor embere nem tud meglenni a különböző technológiai kütyük nélkül. Ezt valamilyen szinten a világ történései sem engedik. Hiszen az események gyors egymásutánban következnek be… Aki kimarad, az ténylegesen lemarad! Teljesen mindegy, az élet milyen területére vetítjük át, a fent leírtakat. A technológia megkerülhetetlen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése