2016. augusztus 30., kedd

"VEGA lettem, kisapám!"

jó még csak két napja de akkor is!

Néhány hete jött az ötlet, hogy hosszabb távon is kipróbálom a húsmentes életet. - mint azt tudjátok tavaly végig csináltam a böjtöt. Ezúttal azonban az 1 éves időintervallumot vállalok be. beszéljünk a "szabályokról". A "VEGA" étrend, illetve "VEGALÉT" nálam kimerül a "nemeszemhúst" történetben. Nyugi, halat sem fogok enni - amúgy sem voltam érte oda soha. Viszont az "állati eredetű" ételek - tojás, zsírok - ezek azért megmaradnak - nem gárgyultam meg. Egyébként léteznek más fehérjeforrások, valamint ha kicsit szétnéz az ember a kulináris élvezetek tárházában biztosan nem válik kárára.

Felteszem minden "nem vega" vagy esetleg épelméjű (van ilyen?) olvasó felteszi magának a kérdést, hogy vajon miért szántam el magam erre a lépésre? Nem, nem undorodtam meg a hústól, és semmiféle új keletű diétát nem szándékszom kipróbálni, egyszerűen csak kíváncsiság, "mi lenne ha?" Nos, majd kiderül hogyan meddig bírom hús nélkül - amúgy szerintem nem nagy "was ist"

Ennyi voltam mára, és a nyárra, merthogy ugye hamarosan szeptember és ősz,eső, iskola...


2016. augusztus 24., szerda

Olimpia

Úgy bizony! Mint azt bizonyára tudjátok - felteszem nincs olyan ember világon, aki az utóbbi 2 hétben, legalább egyszer ne hallott volna róla - most vasárnap ért véget a Riói olimpia.

Mielőtt nagyon belemerülnék, lehet nem most kéne megírnom ezt a bejegyzést. Annyi minden kavarog bennem a játékok kapcsán, hogy mi minden történt, eredményesség, szervezés, dopping, sportdiplomácia, na meg persze botrányok terén, hogy belesajdul a fejem. Ígérem igyekszem valami logikai elv mentén haladni. - nem lesz egyszerű.

Kezdjük az elején. Első és legfontosabb, hogyan is szerepeltünk MI MAGYAROK? "Zanzásítva" "fantasztikusan". Összességében már az hatalmas dicsőség, ha egy sportoló képviselheti hazáját egy ilyen rangos eseményen. Ha ezt megfejeli azzal, hogy pontszerző helyen, vagy akár dobogóra, ne talán tán annak a legfelső fokán végez, na az, a "non plusz ultra".
Persze nekem is van hiányérzetem! Csapatsportokban, fájóan kevés MAGYARÉRT szoríthattunk, és igen, természetesen nekem is van olyan sportoló akitől többre, vagy egyszerűen más eredményt reméltem, mint amit végül szállított.
Ugyanakkor számos pozitív inger is ért a játékok alatt. A teljesség igénye nélkül - elég csak a kajakosok, vagy például az úszók teljesítményére gondolni - amelyekre még most sem találom a jelzőket. Gyököt vonva a történtekből, az hogy ilyen kicsiny ország mint a MIÉNK, az összesített éremtábla 12. helyén tudott végezni arra enged következtetni, hogy MAGYARORSZÁG még mindig SPORTNAGYHATALOM. - ej, de marha jól esett ezt e mondatot leírnom.

Nyilván egy ekkora esemény mellett nem tudok elmenni személyes érintettség nélkül. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy van néhány olyan sportoló akiket, -jobban vagy kevésbé - de személyesen is ismerek. Különösen felemelő volt értük szorítani, vagy éppen beszélni velük a játékok ideje alatt. Tőlük azért sikerült néhány "bennfentes" infót megtudjak a szervezésről.
Legyen elég annyi kedves olvasó, hogy a legutóbbi 5 játékot figyelembe véve az ideire szerettél volna elmenni legkevésbé. NE ellenkezz, csak fogadd el, és ne tegyél fel kérdéseket! "Hogy miért kellett akkor megkapnia pont Brazíliának?" - nem tudsz olvasni b@zdmeg???? NE tegyél fel kérdéseket, egyszerűen nem vágysz RIÓBA, és kész!

Ebből következik a sportdiplomácia, hiszen nyilván nemcsak a homokos partjaiért esett a NOB választása RIÓRA. Az emberi tényező sajnos kikerülhetetlen bizonyos sportágaknál - akárcsak a helyszín kiválasztásánál - és nem sajnos én sem tudok elmenni szó nélkül azok mellett a nemhogy arcpirító, de pofátlan "elnézések" mellett, amelyek már inkább csalások. Igen ez is részévé vált az olimpiának az élsportnak akárcsak a dopping. - sajnos
Az oroszok voltak az elsők, akik megütötték a bokájukat - vagy akikkel megüttették - és őszintén csodálkoznék, ha néhány év múlva nem derülne ki, pár a 2016-os olimpián érmet szerzett sportolókról, hogy bizony "tiltott szert/szereket" használtak. A doppingról annak morális részéról több bejegyzést is tudnék írni, de így az olimpiai kapcsán legyen elég ennyi.

Félre ne értsetek, imádom a sportot, a versenyt, és annak minden formáját. Ahogyan arról írtam, fentebb, nem létezik, nem létezhet annál nagyobb megtiszteltetés egy sportolónak, hogy a hazáját képviseli a talán legrangosabb nemzetközi megmérettetésen. Szeretek szurkolni a mieinknek, aztán könnyekig hatódva hallgatni a Himnuszt. Odáig vagyok mindenért amit az Olimpia jelképez.

Leszámítva azt amivé vált, pontosabban amivé tettük...


2016. augusztus 21., vasárnap

Fura

AHOI!

Ha emlékeztek még az előző bejegyzésre - igen tudom elég régen volt - ott hagytuk abba, hogy szeretnék visszarázódni a munkába. Nos kijelenthető hogy, ez sikerült. Az elmúlt hetet végigdolgoztam, de természetesen nem csak ebből álltak a napjaim.

Időrendben haladva a múlt hétvégén volt egy családi hepaj, amelyen megünnepeltük, hogy egy rokon betöltötte a kerek 60 évet. Jómagam kicsit késve munkából érkeztem, de ezt kompenzáltam azzal, hogy szinte utolsóként távoztam. Másnap reggel - amikor csörgött a vekker - viszont kívántam, hogy megnyíljon alattam a föld.

Az elmúlt hétvége történéseihez hozzátartozik, hogy végre itthon volt SZTYUI húgom, és a párja. - másfél hónap után mondjuk ideje volt, khm. Természetesen most sem töltöttek sok időt otthon - hiszen az túlontúl normális lenne - inkább elmentek pusztakotkodácsra, valamiféle "nyenyerés" versenyre. Némiképp javított a helyzeten, hogy legalább díjat nyertek. - bár nem zártam még ki annak lehetőségét sem, hogy a visszaúton megálltak egy szuvenír boltban és vettek egy serleget.

A hétköznapok viszonylag gyors egymásutánban teltek egymás után. Összességében a munkát illetően igencsak produktív hetet tudhatok magam mögött. Emellett jutott idő a kikapcsolódásra is. - megnéztem a SUICIDE SQUAD-ot, és igen szeretnék belőle videós kritikát csinálni, még a hónapban. - Aztán eljött a hétvége. Szombaton megünnepeltük a haver születésnapját, na meg persze augusztus 20-át is.

Oh God! Augusztus 20-a is elmúlt. Az olimpiai is most ér véget. Visszavonhatatlanul is elérkeztünk a naptári nyár utolsó napjaihoz, közeledik az az ősz. Fura. Kölyökként mindig tragédiaként éltem meg, hogy az ajándékba kapott 10-12 hetes hallhatatlanságnak vége, és irány az iskola. Ez csak részben változott meg.

Most is van valami érdekes, amit nem tudok pontosan megmagyarázni. Persze régen nem a szünet hiányzik, vagy hogy visszaüljek az iskolába. Csak valahogy, bennem van az a "baszki, ez is elmúlt" - érzés. Érdekes, semmilyen más időszakban, évszakban nincs hasonló. Talán ilyenkor tudatosul bennem, hogy az év fele megint eltelt, esetleg, hogy jön a nyirkos, hűvös ősz...nem tudom pontosan megmagyarázni, nincs rá jobb szó, fura.

2016. augusztus 11., csütörtök

Munkában...

...mármint nem, nem onnan írok nektek -de amúgy igen, részletkérdés- lényeg ami a lényeg VISSZATÉRTEM a munka világába.
Déli szomszédainknál tett látogatásom után, még 3 napig élveztem(?) a szabadság nyújtotta lehetőségeket és nem csináltam semmit. Természetesen a rokonlátogatáson túl, hiszen így a hozzátartozók megbizonyosodhattak róla, hogy egészben hazatértem, és még a KRÁKEN sem evett meg.

Azt kell mondjam, VISSZATÉRTEM...végre. Hiányzott az a pezsgés, az a légkör amit a munkatársak, és a munkahely ad számomra. A nyaralás ideje alatt nem telt el nap, hogy ne beszéltem volna chaten, vagy ne telefonáltam volna valamelyik munkatársammal. A szabadságom ideje alatt folyamatosan azon agyaltam, milyen lesz majd újra felvenni - az egyébként cseppet sem szürke - hétköznapi élet fonalát, visszaállni a sorba, és újult erővel belevágni a munkába. Tudom ez nem teljesen "normális" dolog, de hát manapság, ki akar az lenni?

Nos így az első nap után, azt kell mondjam, picit még "döcög" az a bizonyos szekér - bár ez betudható annak is, hogy a szerkesztőség ismét elköltözött - de a hétvégére minden a helyére kerül - remélem.
Egyelőre ennyire futotta tőlem-nektek így frissen a szabadság után...

2016. augusztus 7., vasárnap

I'm back, avagy "Horvátország jelenti" - part II

...továbbá ez volt az a nap, amikor az első mosogatás megtörtént az apartmanban! - hékás ne ítéljetek korán, 5 férfiemberről van szó akik közül ráadásul...

Az egyikük a híres/hírhedt "antigoné & oidipusz" - összehasonlító elemzés megalkotója, továbbá a HANKOOK év dolgozója cím büszke(?) tulajdonosa.
A csütörtök valamint a péntek a megszokott rutinban telt. Kései kelés, kártya parti közben elköltött reggeli, majd egy kis ejtőzés után, a kora délutáni órákban elindultunk a partra, először ebédelni, majd fürdeni. Este pedig a délelőtti dolgokat ismételtük.

Szombat volt -szerintem- a déli szomszédainknál eltöltött időszak legjobb napja. A gondosan megfigyelt időjárásjelentésnek köszönhetően kiderült, hogy igencsak borús, szeles egyszóval nem éppen strandolásra alkalmas lesz ott tartózkodásunk utolsó teljes napja.
Éppen ezért nyakunkba vettük a BMW-t, és elindultunk RIJEKÁBA. Horvátország harmadik legnépesebb városa igencsak vegyes képet mutatott.
A kikötő, amely a legnagyobb és legfontosabb az országban, a központ, valamint a TRSAT városrész, magával a várral -erről láthattok néhány képet is- lenyűgöző a maga nemében. Ugyanakkor vannak a "nyolckerhez" hasonlatos lelakott részek is.
Kis túlzással bejártuk az egész várost, szóval viszonylag komplett képet kaptunk Rijekáról, ami alapján mindenképpen ajánlatos ellátogatnotok oda, amennyiben lehetséges!
Mivel a szombati napot szinte teljes egészében a kikötővárosban töltöttük, nem sok minden másra maradt időnk.
Vasárnap -az eddigiektől eltérően- időben keltünk, hiszen 10kor el kellett hagyni a szállást, hogy eleget tegyünk az anyaföld hívásának...

...summa summarum, jól sikerült az első külföldi kiruccanás a srácokkal, sok új élménnyel és értékes tapasztalattal gazdagodtunk, a Horvát szokásokkal kapcsolatban...

Na jó, most hagyjatok, szabadságom hátralevő három napjában látni sem akarlak titeket...






2016. augusztus 4., csütörtök

Horvátország jelenti - 1. rész

Doberdan! - legalábbis a Horvátok így mondják. Ahogyan azt ígértem, jelentkezem innen a "páviktól". Mint azt tudjátok, hétfőn indultunk másik 4 férfitársammal déli szomszédainkhoz, és ahogy az lenni szokott az érkezés sem ment egyszerűen.
Még otthon történt, hogy nem vettünk matricát a pályára, amit valahol somogy megyében vettünk észre. Miután javítottuk ezt az apróbb hibát, folytattuk utunkat  a cél felé. Természetesen megpróbáltatásaink itt nem értek véget. Zágráb után katasztrófa volt a Horvát autópálya, ennek köszönhetően 90 perc alatt mintegy 100 kilométert sikerült megtenni.

Ezt követően -egy eltévedést leszámítva- megérkeztünk CRIKVENICÁBA.
A szállás elfoglalása után -a kellemetlenül szeles idő ellenére- sikerült megmártózni, és fagyit enni a tengerben. Ennek köszönhetően másnap, azaz kedden jóféle horvát taknyot éreztem az orromban. Ez az állapot azonban szerencsére múlandó volt. - hurrá. Első este megtudtam hogy horkolok, erről elvileg hangfelvétel is készült, emiatt a kolléga inkább kiköltözött a szobából. -1:0 ide. Mielőtt azonban kiábrándulnátok belőlem, szólok, hogy a másik hálóban sem jobb a helyzet, a szűkös férőhely miatt igencsak "forróak" az éjszakák... de ahogy azt egyik kedvenc olimpikonom meséli, RIÓBAN sem jobb a helyzet.

Itt tartózkodásunk második napja igazán eseménydúsan telt. Póker scrabble betűkkel, fürdés, éjszakai túra, hanabi kártyajáték - amelynek szabályismertetésére külön bejegyzés kéne. Na meg persze fagyi. Ideérkezésünkkor kitűztem a "minden napra egy fagyi" kihívást. Nos kedveskéim egy kivételtől eltekintve a HORVÁT fagyik nemhogy nem jobbak a magyarnál, de sokkal drágábbak is... lehet hogy át kell álljak a jégkrémekre...

Szerdán váltottunk, már ami az eddig látogatott éttermet illeti, "fő a változatosság" címszóval. Emellett több jeles esemény történt. A hét közepéig kellett ugyanis várni hogy "végre" elduguljon a fülem a tengervíztől. Továbbá ez volt az a nap, amikor az első mosogatás megtörtént az apartmanban! - hé, ne írtéljenek ideje korán, 5 férfiemberről van szó akik ráadásul...

...na de ez már a következő részből derül ki...




2016. augusztus 1., hétfő

elindultamHORVÁTORSZÁGba...

Igen tudom! Ennek a bejegyzésnek a témája inkább az "elindultamHorvátországba" kérdéskörhöz kéne kapcsolódnia, BUT a hétvégén olyan sok remek -olvasod ZSÓFI? remek!- élményben volt részem, hogy ezekről mindenképpen meg kell emlékezzek.

Kezdődött az egész pénteken amikor is hivatalosan "letettem a lantot" és a szerkesztőségből utolsóként ugyan, de megkezdődött a szabadság! Búcsúzóul ettem még egy gigafagyit, és érzékeny "viszlátot" intettem Dunaújvárosnak.

Szombaton a fővárosban jártam! A fent említett Zsófi és Leó haverom társaságában kajáltam, szabadultam a szabaduló szobából és megmentettük a világot - szívesen emberiség, ittam kézműves sört, és persze a fagyi sem maradhatott ki. Hazatérvén a fővárosból pedig átmentem a "haverhoz" meginni "csakegysört". A "csakegysörből" végül bor lett, és este 9-től tartott másnap reggel 4ig...

A vasárnap a pakolás, illetve a búcsúzkodás jegyében telt az "elindultamHorvátországba" - téma miatt. Délután pedig első alkalommal tartottunk "apa-fia" grillpartit, amelyen részt vett a fenti bekezdésben már említett "haver" és természetesen "CSABABÁ", illetve faterom és szerénytelenségem. A buli nagyon jó hangulatban telt, a fröccs hideg volt, a tarja meg finom. - azt hiszem erre mondják hogy jó párosítás...
A szervezők a rendezvény végén hozzátették, szeretnék évről-évre megtartani az eseményt, amolyan hagyományteremtő jelleggel...

Ahogy láthatjátok igencsak eseménydús hétvégén vagyok túl. Arról nem is beszélve, hogy amíg TI ezeket a sorokat olvassátok, én megérkeztem Horvátországba...