2015. április 17., péntek

Nightcrawler avagy JAKE GYILENHALL agymenése - kritika

Elérkeztünk e havi soros kritikánkhoz!
Kisebb nyomásra khm... khm.. közzéteszem egy már korábban elkészített írásomat, amelynek témája, pontosabban az alkotás címe a NIGHTCRAWLER avagy az ÉJJELI FÉREG.

Tehát az alapfelállás. Adott a "főhős" aki Los Angelesben kezd el véres baleseteket felvenni és azokat eladni "hírcsatornáknak". - ne, ne várjatok többet nagyjából ennyi... és hogyha a kedves olvasó azt érzi hogy ez egy picit kevés nos abszolúte igaza van. Ez az alkotás ugyanis a sztori eredetiségét leszámítva karakterközpontú. A film tipikus, lassan mozgó, kevés eseménnyel operáló thriller, ami összességében egy nagyon nyomasztó élményt ad, hasonlít például a Holtodiglan, vagy a Fogságban hoz.

Ha már a karaktereket említettem kezdjük velük. Nincs belőlük sok, de annál jobbak! JAKE GYILENHALL. JAKE GYILENHALL. JAKE... na jó abba hagyom... JAKE GYILENHALL avagy LOU BLOOMvalami brutális! Maga a megalkotott karakter és ahogy azt a fent említett színész életre kelti. 
Adott egy férfi aki minden idejét tanulással tölti. Kezdve a szakmájától egészen az emberekkel való interakciókig. Nem érdeklik az érzelmek, nem is érti őket, mindig a törvény szerint jár el, de ha megszegi azt, vérprofi módon teszi, úgy hogy véletlenül se bukjon le. Egyetlen egyszer zökken ki a "szerepéből" amikor a RENE ROUSSO - biztosan nem így kell írni - karaktere nem teljesítette amit "kért" tőle. Ettől eltekintve, tökéletesen hideg, érzelemmentes és számító. - beteg, morálisan valamint erkölcsileg egyaránt - nyugi visszavettem a kritikusi maszkot.
A film női főszereplőjét a fent említett hölgy alakítja. Nina Romina egy kiöregedőfélben lévő médiamunkás. Nem túl mély karakter, nem is igazából érdekes, de az hogy ez a két ember közt valamiféle morális szennyre épülő szakmai csodálatot is magába foglaló szerelmi szál is megjelenik... hiteles alakítás, ebből kifolyólag pedig hányingerkeltő. Szóval nice job!

Karakterek terén tehát jól állunk! MI a helyzet "amindenmással" Nos "amindenmás" is jó! Pontosabban aki szereti az ilyen és ehhez hasonló filmeket, annak a képi világ, valamint a dialógusok is tetszeni fognak. Viszont aki inkább a pörgősebb szövevényes sztorikat kedveli, nos számukra unalmas lehet, hiszen a dramaturgia meglehetősen lineáris.
Nekem mint médiamunkásnak nagyon jó, de keserű élményt adott, és elgondolkodtatott az alkotás. A vége pedig egészen borzalmasra sikerült, már ami a morális értékrendet, valamint a "lezárást" illeti. Abszolút nem egy mainstream film, sőt a történet eredetisége miatt mindenképpen ajánlom megnézésre... szóval HAJRÁ!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése