2015. november 1., vasárnap

most akkor HALLOWEEN, MINDENSZENTEK vagy HALOTTAK NAPJA...

Hali, csak én!

Október utolsó, valamint november első napjaiban - kulturális hovatartozástól függetlenül - azokra emlékezünk akik már nincsenek velünk! Ahogyan ZORÁN is megénekelte "kell ott fenn egy ország" - azt hiszem ez a legfontosabb!

Nos az internetet böngészve számtalan olyan kommentbe/írásba botlottam amelyek ostorozzák a nyugati hagyományokat, illetve hogy "Magyarországon nem HALLOWEEN van hanem Halottak napja, és Mindenszentek" - ez ordas nagy baromság!

Nos Halloween október 31-én van és nem a sokak által megköpködött AMERIKA ennek az ünnepnek a szülőhazája, hanem bizony ez is Európából, a keltáktól átvett hagyomány. Míg a mindenszentek vagy mindszentek november 1-je, A Halottak napja pedig november 2-a.

A fenti kis agytornával, csak arra próbálom ösztönözni a kedves olvasóközönséget, hogy teljesen fölösleges, és nem mellesleg illegitim dolog, egy másik kultúra hagyományait bolygatni, illetve bántani. Aki pedig úgy érzi szeretné itt ebben az országban egy másik kultúrkör örökségét feleleveníteni annak, szíve joga ezt megtenni. Véleményem szerint ettől még távolról sem lesz valaki sem hazaáruló, sem magyartalan. Egyszerűen csak nyitott.

Ahogyan a bejegyzés elején már leírtam, ez az "ünnep" azért van, hogy nemtől, rassztól, kulturális hovatartozástól függetlenül emlékezzünk azokra akik nincsenek velünk. És bár ebben az évben nem adatott meg a lehetőség, hogy kimenjek a temetőbe, azért itt a 37-es kollégiumban meggyújtok egy mécsest...

...Mindazokért, kiket nem láttunk már régen,
Akik velünk együtt ünnepelnek az égben,
Kiknek őrizgetjük szellemét,
Mindazokért egy-egy gyertya égjen....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése